CERSAIE 2024 – aké obklady a dlažby ovládli výstavu v Taliansku?

person : Patrícia Fides list : Trendy a dizajnové riešenia : favorite Zobrazenia: 70
CERSAIE 2024 – aké obklady a dlažby ovládli výstavu v Taliansku?

Každý rok je výstava CERSAIE v Bologni miestom, kde sa stretávajú najväčší inovátori a výrobcovia z oblasti obkladov a dlažieb. Tento prestížny veľtrh, ktorý sa konal od 23. do 27. septembra 2024, ponúkol návštevníkom množstvo noviniek a dizajnových riešení, ktoré určite ovplyvnia budúce trendy v interiérovom dizajne. Počas niekoľkých dní sme mali možnosť vidieť najnovšie trendy a materiály, ktoré menia vnímanie moderných kúpeľní, kuchýň či obytných priestorov. V tomto článku sa zameriame na 10 trendov, ktoré dominovali na výstave CERSAIE 2024, a inšpirujú vás pri tvorbe vášho vlastného interiéru.

1️⃣ Travertíny a ónyxy všade, kam sa pozrieš

Pokiaľ ide o imitácie prírodným kameňov, na výstave tento rok dominovali travertíny a ónyxy v leštených, saténových či matných prevedeniach. Travertín najmä v odtieňoch béžovej a sivej a ónyx v rozličných farbách, od ružovej po modrú, priniesli na CERSAIE nevídaný luxus. Tieto materiály sú symbolom prestíže a elegancie, a hoci ide o imitácie, ich vzhľad je na nerozoznanie od originálu. Takéto povrchy ocenia tí, ktorí hľadajú luxus a sofistikovanosť v každom detaile svojho domova.

Ónyxové dlažby na výstave CERSAIE 2024 v Bologni

2️⃣ Dlažba imitácia mramoru alebo prírodných kameňov s 3D povrchom

Mramor a prírodné kamene sú synonymom luxusu a elegancie. CERSAIE 2024 priniesla dlažby s realistickým 3D efektom, kde žilkovanie nie je len dizajnovým prvkom, ale aj textúrou, ktorú je možné cítiť. Tieto dlažby ponúkajú hmatateľné zážitky, vďaka čomu sú nielen krásne, ale aj funkčné. Perfektne sa hodia do elegantných kúpeľní či veľkých vstupných hál, kde dominujú svetlé farby a lesklé povrchy. Takýto dizajn priťahuje tých, ktorí si potrpia na luxusné, no praktické riešenia.

Detail na povrch dlažby na výstave v Bologni CERSAIE 2024

3️⃣ 3D obklady imitujúce drevo v rôznych geometrických prevedeniach

Trojrozmerné obklady sú stále populárnejšie a tento rok sa na výstave CERSAIE predviedli hlavne v imitácii dreva. Išlo o rôzne imitácie drevených lamiel – obklady s dizajnom dreva a rôznymi geometrickými prevedeniami, ktoré je možné ukladať horizontálne aj vertikálne. Tieto obklady dodávajú interiéru výraznú štruktúru, ktorú je možné kombinovať s rôznymi podlahami, či už v imitácii mramoru alebo dreva. Moderné interiéry získajú vďaka 3D efektu úplne nový rozmer a hĺbku.

Vzor kúpeľne s obkladom imitujúcim drevo s 3D efektom drevených lamiel

4️⃣ Imitácia tapiet alebo gresové obklady s prírodnými vzormi

Ďalším trendom, ktorý naďalej dominuje, sú obklady imitujúce tapety. Tieto dlažby často zobrazujú prírodné motívy ako lesy, tropické kvety či záhradné scenérie a perfektne dopĺňajú moderné kúpeľne alebo steny v obytných priestoroch. Imitácie tapiet sú ideálne pre tých, ktorí chcú vytvoriť dramatický a prírodný efekt vo svojom interiéri bez náročnej údržby.

Obklady imitujúce tapety s prírodnými vzormi na výstave CERSAIE v Bologni

5️⃣ Big Slabs – čím väčšie, tým lepšie

Veľkoformátové dlaždice sú jasným hitom už niekoľko rokov a ich popularita stále rastie. Obklady a dlažby v rozmeroch 120x280 cm alebo 120x240 cm sú praktické, pretože znižujú počet škár, čím vytvárajú hladký a jednoliaty povrch, ktorý pôsobí impozantne. Sú ideálne pre moderné priestory, kde sa kladie dôraz na čisté línie a minimalistický dizajn. Okrem toho uľahčujú údržbu a vytvárajú luxusný, celistvý dojem.

Veľkoformátové dlažby na výstave v Bologni CERSAIE 2024

6️⃣ Jemné terazzo stále v trende

Terazzo dizajn aj naďalej ovláda interiérové trendy, no v roku 2024 sa stavia na jemnejšie detaily. Menšie kamienky, matné povrchy a subtílne farebné kombinácie robia z terazza moderný a elegantný prvok v kúpeľniach či kuchyniach. Terazzo je obľúbené pre svoju variabilitu a hravosť, no jemnejšie prevedenie ho posúva na novú úroveň. Tento štýl vyhľadávajú milovníci industriálneho aj vintage štýlu, ktorí si potrpia na nevšedný, no praktický dizajn.

Kúpeľňa s terazzo dlažbou a obkladom na výstave v Bologni CERSAIE 2024

7️⃣ Dlažba imitácia dreva vo vzore rybia kosť (dizajn "chevron")

Jedným z najvýraznejších trendov bola dlažba imitujúca drevo vo vzore rybia kosť či chevron. Tento geometrický vzor vytvára elegantný a výrazný vizuálny efekt, ktorý je ideálny pre moderné aj tradičné interiéry. Popularita drevených dlažieb sa neustále zvyšuje vďaka ich odolnosti a ľahkej údržbe. Vzor rybia kosť dodáva priestoru štruktúru a dynamiku, pričom dokonale ladí s minimalistickým nábytkom alebo modernými doplnkami. Tento dizajn ocenia milovníci sofistikovaného, no útulného prostredia, ktorí túžia po nadčasovom štýle s modernými prvkami.

Dlažba imitácia rybia kosť na výstave v Bologni CERSAIE 2024

8️⃣ Béžová ako top farba tohtoročnej výstavy

Béžová farba bola na CERSAIE 2024 neodmysliteľným prvkom. Tento teplý, neutrálny odtieň je mimoriadne obľúbený v interiérovom dizajne, pretože vytvára harmonické a útulné prostredie. Béžová je zároveň veľmi univerzálna – ľahko sa kombinuje s rôznymi materiálmi a farbami, a tak je ideálna pre minimalistické aj extravagantné priestory. Béžové obklady a dlažby sú perfektné pre tých, ktorí túžia po jemnom, no elegantnom štýle s dôrazom na pohodlie a útulnosť.

Béžové dlaždice na výstave CERSAIE 2024 v Bologni

9️⃣ Rýchle a jednoduché pokladanie drevodekorov

Novinkou na CERSAIE 2024 bolo predstavenie systému QUICK, ktorý umožňuje jednoduchú inštaláciu drevodekorov bez použitia lepidla či škárovania. Tento systém je ideálny pre tých, ktorí chcú moderný vzhľad dreva, no bez komplikovanej pokládky. Perfektné riešenie pre tých, ktorí kladú dôraz na rýchlu a jednoduchú montáž, no vyžadujú odolnosť gresových materiálov.

Gresová dlažba, ktorá sa pokladá ako parkety

🔟 Dôraz sa kladie na ekológiu a udržateľnosť

Veľkú pozornosť na výstave pútali ekologické riešenia. Výrobcovia predstavili dlažby vyrobené z recyklovaných materiálov, čím reflektujú súčasný dopyt po udržateľnom dizajne. Tieto obklady a dlažby sú nielen šetrné k životnému prostrediu, ale aj krásne a funkčné, čo ocenia všetci, ktorí sa snažia o ekologický životný štýl.

Výstava CERSAIE 2024 nám opäť ukázala, že svet obkladov a dlažieb je neustále plný inovácií a kreatívnych riešení. Každý dizajnér či milovník interiérov si našiel to svoje. My sme mali tú česť byť súčasťou tejto výnimočnej udalosti a priniesť vám najnovšie trendy priamo z miesta diania.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December