Hlavová sprcha – podrobný sprievodca výberom pre hlavové sprchy

person : Patrícia Fides list : GRB vodovodné batérie : favorite Zobrazenia: 47
Hlavová sprcha – podrobný sprievodca výberom pre hlavové sprchy

Sprchovanie už dávno nie je len každodennou povinnosťou, ale aj zdrojom relaxu a uvoľnenia. Väčšina z nás si užíva rannú sprchu na osvieženie alebo večerný rituál na odbúranie napätia a stresu. Oproti kúpeľu vo vani je sprchovanie nielen rýchlejšie, ale aj šetrnejšie k spotrebe vody. Hlavová sprcha v porovnaní s ručnou sprchou poskytuje komfortnejší zážitok vďaka tomu, že voda prúdi priamo zhora, pričom vám poskytuje pocit jemného dažďa či masáže. Pri správnom výbere hlavovej sprchy môžete zvýšiť pohodlie, estetiku a aj úsporu vody vo svojej kúpeľni.

MATERIÁL: Kov, mosadz, nerez (nehrdzavejúca oceľ) či odolný ABS plast?

⚙️ Kovové hlavové sprchy sú robustné a odolné, vďaka čomu vydržia dlhodobé používanie a zaručujú vysokú kvalitu. Kovové hlavové sprchy sú ideálne pre tých, ktorí preferujú klasický vzhľad a oceňujú predovšetkým trvácnosť. Mosadzné hlavové sprchy sú veľmi populárne vďaka svojej odolnosti voči korózii a vysokým teplotám. Mosadz je totiž ideálny materiál do vlhkého prostredia kúpeľne, pretože nehrdzavie a dlhodobo si udržiava svoj vzhľad. Mosadzné hlavové sprchy sú však drahšie, no kompenzuje to ich kvalita a dlhá životnosť. Nehrdzavejúca oceľ je ďalším odolným materiálom, ktorý je obľúbený najmä pre svoje antikorózne vlastnosti a moderný, minimalistický vzhľad. Hlavové sprchy z nehrdzavejúcej ocele sú ľahšie než mosadzné a často dostupné za prijateľnejšiu cenu, pričom stále poskytujú skutočne vysokú kvalitu.

♻️ ABS plast je lacnejšou alternatívou k vyššie uvedeným materiálom. Tento plastový materiál je ľahký a cenovo dostupný, no, samozrejme, menej odolný než kovové varianty. Hlavové sprchy z ABS plastu sú však čoraz používanejšie v moderných kúpeľniach, pretože sú odolné voči hrdzi a jednoducho sa čistia. Výhodou ABS plastu je tiež to, že nevedie teplo, takže nedochádza k jeho prehrievaniu počas dlhšieho sprchovania. Všetky hlavové sprchy (kovové aj plastové) značky GRB sú však vybavené špeciálnym systémom proti vodnému kameňu, ktorý zaručuje dlhšiu životnosť a bezproblémovú údržbu. Vďaka tomuto riešeniu si môžete vychutnať komfort osviežujúcej sprchy bez nutnosti zložitej údržby, pričom hlavová sprcha bude fungovať spoľahlivo aj po dlhšom období.

Hlavová sprcha v čiernej farbe s funkciou dážď

TIP: V ideálnom prípade by sa mala hlavová sprcha nachádzať 40 cm nad vašou hlavou, takže ak máte 170 cm, sprcha by mala byť vo výške 210 cm. Nezabúdajte na to, že sprchové batérie by mali byť umiestnené vo výške ideálne 110 cm od zeme alebo sprchovej vaničky, ak je v sprche použitá.

TVAR: Kruh, štvorec či dokonca obdĺžnik?

🟦 Štvorcové a obdĺžnikové hlavové sprchy sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí preferujú čisté línie. Tieto sprchy sú obľúbené v moderných, minimalistických a industriálnych kúpeľniach, kde dominujú ostré hrany. Štvorcové hlavové sprchy majú rozmery od 250x250 mm až po 430x430 mm, ktoré ľahko prispôsobíte veľkosti vášho sprchového kútu či kúpeľne. Pre užšie kúpeľne alebo v prípadoch, keď chcete vytvoriť elegantnejší vzhľad, je k dispozícii aj obdĺžniková hlavová sprcha napr. s rozmerom 240x360 mm. Hranaté tvary harmonizujú s kúpeľňovým nábytkom a doplnkami s podobnými tvarmi – napríklad so štvorcovými či obdĺžnikovými umývadlami alebo hranatými zrkadlami.

Štvorcová hlavová sprcha

🔵 Na druhej strane sú kruhové hlavové sprchy, ktoré sa hodia do kúpeľní s mäkšími, jemnejšími líniami a zaoblenými detailmi. Ich veľkosti sa pohybujú od 100 mm až po 340 mm, čo umožňuje zvoliť si hlavicu podľa rozmerov kúpeľne a vašich osobných preferencií. Kruhová hlavová sprcha vytvára plynulý prúd vody, ktorý pokrýva celé telo rovnomerným a prirodzeným spôsobom. Zaoblené tvary prinesú do kúpeľne harmóniu a jemnosť, ktorá sa dá perfektne kombinovať s okrúhlym zrkadlom, oválnymi umývadlami a nábytkom s jemnými krivkami.

Okrúhla hlavová sprcha

✅ TIP: Ak chcete dosiahnuť dokonalý pocit pri sprchovaní, vždy sa oplatí investovať do sprchy s väčším priemerom, najmä ak máte dostatok priestoru v kúpeľni. Pri výbere hlavovej sprchy platí, že čím väčšia je sprchová hlavica, tým väčší komfort ponúka.

FUNKCIA: Dážď, vodopád alebo obe funkcie?

🌧️ Hlavové sprchy môžu ponúknuť viac než len očistu tela – ich rôzne funkcie môžu poskytnúť skutočný wellness zážitok priamo vo vašej kúpeľni. Najrozšírenejšou funkciou, ktorú hlavové sprchy ponúkajú, je dážď. Pri tejto funkcii voda vyteká z mnohých malých dýz rovnomerne rozmiestnených po celej hlavici, čím vytvára pocit jemného a osviežujúceho dažďa. Funkcia dážď prináša blahodarný účinok, ktorý spočíva v tom, že jemný, rovnomerný prúd vody dokáže odbúravať stres, osviežuje telo a zanecháva pocit čistej a sviežej pokožky. Ide o ideálnu voľbu pre tých, ktorí hľadajú uvoľnenie a regeneráciu v pohodlí svojho domova.

Hlavová sprcha s funkciou dážď

🌊 Niektoré hlavové sprchy ponúkajú funkciu vodopád, ktorá napodobňuje prúd vody stekajúci z prírodného vodopádu. Na rozdiel od dažďového prúdu, funkcia vodopád ponúka intenzívnejší prúd vody, ktorý vyteká z veľkého otvoru a dopadá na telo v mohutnom prúde. Tento prúd je ideálny na masáž svalov a hlbšie uvoľnenie, pretože silný a súvislý prúd vody môže pomôcť uvoľniť napätie v krku, ramenách a chrbte. Funkcia vodopád je ideálna pre tých, ktorí preferujú dynamickejší a osviežujúci zážitok zo sprchovania a hľadajú niečo viac než len bežný prúd vody.

Hlavová sprcha s funkciou vodopád

💦 Pokročilejšie modely hlavových spŕch kombinujú obe tieto funkcie – dážď aj vodopád. Takéto sprchy ponúkajú maximálnu flexibilitu a komfort, pretože si môžete zvoliť medzi jemným, uvoľňujúcim dažďovým prúdom a intenzívnym, masážnym prúdom vodopádu podľa aktuálnej nálady a potrieb. Hlavové sprchy s funkciami dážď aj vodopád sú vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí chcú mať doma luxusný sprchový zážitok s možnosťou striedať relaxačné a intenzívne prúdy vody.

Hlavová sprcha s funkciou dážď aj vodopád

✅ TIP: Ak má hlavová sprcha iba 1 funkciu, potrebujete podomietkovú batériu s aspoň 1 vývodom. Ak však pridáte ručnú hlavicu, budete potrebovať batériu s 2 vývodmi. Ak má sprcha obe funkcie (dážď aj vodopád), potrebná je batéria s minimálne 2 vývodmi, a ak pridáte ručnú hlavicu, potrebujete 3 vývody. Prepínanie medzi funkciami sa rieši keramickým prepínačom na batérii.

FARBA: Tradičné alebo menej konvenčné farby?

Hlavové sprchy dnes ponúkajú široké spektrum farebných prevedení, ktoré umožňujú vytvoriť dokonalý dizajn kúpeľne podľa vášho vkusu. Medzi základné farby patria lesklá chrómová, čierna matná, biela matná, nerezová matná a retro variant stará mosadz. Hlavové sprchy s PVD technológiou EterNice® zahŕňajú nehrdzavejúcu oceľ, medenú, metalickú čiernu a kartáčovanú zlatú.

▫️ Lesklá chrómová je klasická voľba, ktorá sa hodí takmer do každej kúpeľne. Lesklý povrch sprchy dodáva kúpeľni moderný a čistý vzhľad. Lesklá chrómová hlavová sprcha je ideálna pre moderné a minimalistické kúpeľne, no svoje miesto si nájde aj v tradičných interiéroch.

▫️ Nerezová matná pôsobí elegantne a trvácne, pričom jej vzhľad sa výborne hodí do moderných aj tradičných kúpeľní. Matný povrch znižuje viditeľnosť odtlačkov prstov a nečistôt. Nerezová hlavová sprcha je typická pre moderné a industriálne štýly, kde sa oceňujú čisté línie.

▫️ Matná čierna dodáva kúpeľni dramatický a moderný vzhľad. Je ideálnou voľbou pre tých, ktorí preferujú industriálny štýl alebo výrazné dizajnové prvky. Čierna matná hlavová sprcha sa hodí do moderných, industriálnych kúpeľní, môže byť aj elegantnou voľbou pre luxusné kúpeľne.

▫️ Biela matná sprcha dodáva kúpeľni jemnosť a čistotu. Je to elegantná a neutrálna voľba, ktorá vytvára pocit vzdušnosti. Biela matná hlavová sprcha sa výborne hodí do škandinávskych, minimalistických alebo severských interiérov, kde dominuje svetlo a prírodné prvky.

▫️ Stará mosadz je špecifická farba, ktorá sa využíva najmä pri retro hlavových sprchách. Jej patinovaný vzhľad pripomína historické prvky a dodáva kúpeľni nostalgický a vintage nádych. Mosadzná hlavová sprcha je teda ideálna pre kúpeľne v retro alebo vintage štýle, kde sú preferované tradičné materiály a starožitné dizajny.

Hlavová sprcha s dizajnom svietidla

Aký je to povrch s PVD technológiou EterNice®?

Povrchová úprava EterNice® je vytvorená pomocou pokročilej PVD technológie (fyzikálne nanášanie pár). Samotné PVD je inovatívna technológia, ktorá umožňuje nanesenie veľmi jemného a tenkého kovového filmu napr. na vodovodnú batériu. EterNice® je ešte o level vyššie, pretože zabezpečuje, že sa na tomto povrchu nezachytávajú baktérie, škvrny ani vodný kameň, pričom povrch zostáva po dlhé obdobie ako nový, bez známok opotrebovania.

Farby EterNice® sú navrhnuté tak, aby sa časom nemenili. Batérie s touto pokročilou povrchovou úpravou si zachovávajú svoj pôvodný lesk a krásu bez ohľadu na frekvenciu používania. Dodatočný systém proti odtlačkom prstov zabezpečuje, že povrchová úprava zostáva čistá a krásna, čím sa minimalizuje potreba častého čistenia. Vďaka tejto technológii si batérie zachovávajú dlhodobo svoju farbu či lesk, čím sa výrazne predlžuje ich životnosť.

🩶 Nehrdzavejúca oceľ je klasickým výberom, ktorý prináša moderný a čistý vzhľad. Tento povrch je ideálny pre minimalistické, industriálne alebo moderné kúpeľne, kde jej jemný, matný povrch a odolnosť perfektne ladia s ostatnými kovovými prvkami v interiéri. Pôsobí veľmi čisto, upravene a moderne, pričom vyvoláva pocit poriadku a sofistikovanosti. Nehrdzavejúca oceľ na hlavovej sprche v matnom prevedení dodáva kúpeľni eleganciu a nadčasovosť.

🖤 Metalická čierna povrchová úprava dodáva batériám elegantný vzhľad. Tento matný čierny povrch je skvelý pre moderné, glamour alebo industriálne štýly, kde môže vytvoriť kontrast s jasnými farbami a svetlými materiálmi. Metalická čierna hlavová sprcha pôsobí veľmi elegantne a dramaticky, pričom vyvoláva pocit luxusu a prestíže.

🧡 Medená povrchová úprava prináša do kúpeľne teplý a luxusný tón. Je ideálna pre vintage, glamour či dokonca rustikálne štýly, kde jej matný povrch a zlatistý nádych môžu zvýrazniť krásu tradičných prvkov a elegantných dizajnov. Okrem toho, že medená hlavová sprcha pôsobí teplo a luxusne, vyvoláva pocit pohody a skutočnej elegancie.

💛 Kartáčovaná zlatá povrchová úprava dodáva kúpeľniam jemný, ale výrazný vzhľad. Tento elegantný odtieň je obľúbený v luxusných, glamour, moderných ale aj klasických interiéroch, kde zlaté akcenty vytvárajú atmosféru elegancie a rafinovanosti. Matné kartáčované zlaté hlavové sprchy pôsobia elegantne a luxusne, pričom vyvolávajú pocit bohatstva a prestíže.

TIP: Farbu hlavovej sprchy rovnako ako jej vzhľad (hranatý, oblý) prispôsobte podomietkovej batérii, ktorú budete v sprchovom kúte používať. Okrúhle podomietkové batérie sa skvelo hodia ku kruhovým hlavovým sprchám a hranaté batérie zasa ku štvorcovým alebo obdĺžnikovým sprchám.

INŠTALÁCIA: Stropná, bočná alebo hlavová sprcha s ramenom?

1️⃣ Hlavová sprcha zabudovaná do stropu je moderným a elegantným riešením, ktoré vytvára extrémne minimalistický vzhľad. Tento typ sprchy je namontovaný priamo do stropu, čo znamená, že celá sprcha je nenápadne integrovaná do priestoru, bez viditeľných trubiek či ramien. Táto inštalácia pôsobí čisto a elegantne, a často sa využíva v moderných či luxusnejších kúpeľniach. Inštalácia či údržba tejto sprchy je však náročnejšia. Keďže je hlavová sprcha zabudovaná do stropu pevne, nie je možné ju následne upravovať.

Hlavová sprcha zabudovaná do stropu

2️⃣ Hlavová sprcha zafixovaná do steny je klasickou voľbou, kedy je sprchová hlavica pripevnená na bočnú stenu, pričom prúd vody smeruje nadol. Dýzy sa tak nachádzajú na konci hlavovej sprchy (čo najďalej od steny). V tomto prípade je inštalácia jednoduchšia aj menej nákladná v porovnaní so stropnou montážou. Pokiaľ ide o estetické hľadisko, hlavová sprcha zabudovaná do stropu pôsobí elegantnejšie, avšak hlavová sprcha zafixovaná do steny sa čistí aj udržiava jednoduchšie, keďže je ľahšie dostupná.

Hlavová sprcha zafixovaná do steny

3️⃣ Najobľúbenejšou možnosťou je však hlavová sprcha s ramenom, kde je sprchová hlavica pripevnená na rameno, ktoré môže vyčnievať zo steny alebo zo stropu. Podľa toho sa ramená delia na stropné ramená, ktoré sú dlhé väčšinou 100 – 200 mm alebo bočné ramená, ktoré majú dĺžku od 110 mm do 400 mm. Vďaka rôznym prevedeniam ramien možno hlavovú sprchu umiestniť presne tam, kam potrebujete. Navyše, spoj hlavovej sprchy s ramenom býva ohybný, takže si viete nastaviť ideálny sklon alebo uhol sprchovej hlavice. Tento typ inštalácie teda poskytuje väčšiu flexibilitu v umiestnení sprchy a umožňuje aj nastavenie jej polohy. Zároveň ide o jednoduchšiu inštaláciu ako v prípade sprchy zabudovanej do stropu a hlavová sprcha s ramenom je taktiež vhodná pre väčšinu štýlov bývania.

Hlavová sprcha s bočným ramenom

Okrúhle sprchové hlavice sa dopĺňajú ramenami s okrúhlym dizajnom a teda s ramenom, ktoré má okrúhlu rozetu pri spoji so stenou a okrúhlu ramennú tyč s priemerom okolo 18-30 mm. Štvorcové alebo obdĺžnikové hlavové sprchy sa zasa dopĺňajú hranatými ramenami, ktorých rozety sú štvorcové a rovnako aj ramenné tyče majú hranatý dizajn s priemerom 25x25 mm. Špeciálnu kategóriu tvoria tzv. SLIM hlavové sprchy, ktoré sa vyznačujú hrúbkou iba 2 mm, čo pôsobí veľmi minimalisticky a moderne.

Pri výbere hlavovej sprchy je dôležité zvážiť nielen dizajn a materiál, ale aj praktické vlastnosti, ako je údržba a možnosti inštalácie. Hlavová sprcha poskytuje väčší komfort oproti ručnej sprche, ktorú zároveň skvelo dopĺňa. Vyberte si hlavovú sprchu, ktorá vám prinesie nielen osvieženie, ale aj pocit luxusu a pohodlia priamo vo vašej kúpeľni.

Značky: hlavová sprcha
Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December