Protišmyková dlažba R9 – kombinácia bezpečnosti a ľahkej údržby

person : Patrícia Fides list : Technické vlastnosti dlažieb : favorite Zobrazenia: 29
Protišmyková dlažba R9 – kombinácia bezpečnosti a ľahkej údržby

Protišmyková dlažba je nevyhnutným riešením v miestach, kde hrozí riziko pošmyknutia, a to nielen v exteriéri, ale aj v interiéri. Jedným z najbežnejších typov je protišmyková dlažba R9, ktorá poskytuje základnú úroveň ochrany proti pošmyknutiu. V tomto článku si priblížime, kde všade sa tento typ dlažby používa a aké sú jeho hlavné vlastnosti.

Matná dlažba – štýlový a bezpečný výber

Protišmykové dlažby, vrátane tých s hodnotou R9, majú vždy matný povrch. Matná dlažba v interiéri pôsobí veľmi štýlovo a elegantne, pričom zároveň poskytuje praktické výhody. Vizuálne vytvára jemný a nenápadný efekt, ktorý sa ľahko kombinuje s rôznymi materiálmi a farbami. Navyše, matné povrchy sú odolné voči viditeľným škrabancom a nečistotám, čo ich robí ideálnymi pre priestory s vyššou záťažou. Matná dlažba dodáva interiéru prirodzený vzhľad a poskytuje pocit bezpečnosti, vďaka čomu je vhodná do kuchýň, kúpeľní, chodieb, obývačiek a schodísk. Okrem toho, že matné dlažby znižujú riziko pošmyknutia, sú aj menej náchylné na škvrny a odtlačky.

Protišmyková dlažba R9 v obývačke

Aká je to protišmyková dlažba R9?

Hodnota protišmykovosti sa určuje na základe uhlu sklonu podlahy, pri ktorom noha užívateľa začína strácať oporu. Existuje 5 kategórií, pričom trieda R9 označuje najnižšiu úroveň protišmykovosti, kde je uhol sklonu medzi 6° a 10°. Tento rozsah poskytuje primeranú ochranu v bežných interiérových priestoroch. Protišmyková dlažba R9 má nízky súčiniteľ adhézneho trenia, čo znamená, že poskytuje dostatočnú priľnavosť, no zároveň sa ľahko udržiava a čistí v porovnaní s dlažbami s vyšším protišmykom. Protišmyková dlažba R9 je ideálna na použitie v obytných miestnostiach, kde nie je potrebná vysoká úroveň protišmyku, ale bezpečnosť je stále dôležitá.

Protišmyková dlažba R9 v kuchyni

Kde sa používa protišmyková dlažba R9?

Protišmyková dlažba R9 sa odporúča predovšetkým do interiérových priestorov. Najčastejšie sa používa v obývačkách, chodbách, kuchyniach, kúpeľniach či na schodoch. Vďaka svojej odolnosti voči pošmyknutiu je vhodná aj na kryté vonkajšie priestory, ako sú terasy a balkóny, kde neprichádza k častému styku s vodou. Svoje využitie môže nájsť napríklad aj v garáži. Dlažba s hodnotou R9 poskytuje dostatočnú úroveň ochrany pre bežné domáce využitie, pričom si zachováva elegantný vzhľad a jednoduchú údržbu.

Protišmyková dlažba R9 do kúpeľne

Protišmyková dlažba R9 je praktickým riešením pre rôzne interiérové priestory. S matným povrchom dodáva miestnostiam elegantný vzhľad, zatiaľ čo zabezpečuje dostatočnú ochranu proti pošmyknutiu. Ideálna je pre priestory, ako sú obývačky, kúpeľne, kuchyne či schody, a v krytých exteriérových priestoroch poskytuje bezpečnosť pri zachovaní jednoduchosti údržby. Pre bežné použitie v domácnostiach je protišmyková dlažba R9 skvelou voľbou, ktorá kombinuje praktickosť a štýl.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December