Tmavá podlaha v obývačke – eklektický štýl bývania

person : Patrícia Fides list : Obývačka - inšpirácie : favorite Zobrazenia: 19
Tmavá podlaha v obývačke – eklektický štýl bývania

Eklektický štýl bývania predstavuje zmes rôznych prvkov, ktoré na prvý pohľad nemusia spolu ladiť, no práve v tom tkvie jeho čaro. Kombinácia moderného s retro, rôznych textúr a farieb, ale aj spojenie historických a bohémskych prvkov vytvára neopakovateľnú atmosféru. V obývačke, ktorá je zariadená v tomto štýle, je dôležité nielen správne zladiť nábytok a dekorácie, ale aj vybrať vhodnú dlažbu. Výrazné prvky eklektického štýlu dokonale vyniknú na tmavých podlahách, a práve dlažba imitujúca drevo alebo kameň v týchto odtieňoch je ideálnou voľbou.

Tmavá podlaha v obývačke v eklektickom štýle

Do obývačky zariadenej v eklektickom štýle je ideálnou voľbou dlažba, ktorá napodobňuje prírodné materiály ako drevo či kameň, najmä v tmavých odtieňoch. Dlažba s imitáciou dreva dodáva priestoru teplo a autenticitu, pričom jej tmavé tóny vytvárajú kontrast, na ktorom môžu žiarivé farebné doplnky a nábytok vyniknúť. Na druhej strane, dlažba imitujúca kameň, najmä s matným povrchom a vo výraznejších, tmavších odtieňoch, prináša do miestnosti pocit stability a sofistikovanosti. Takéto tmavé podlahy vytvárajú elegantné pozadie, ktoré podtrhne hravosť vzorov, textúr a nábytkových kombinácií typických pre eklektický štýl.

Tmavá podlaha do obývačky v eklektickom štýle

Ako dosiahnuť eklektický štýl v obývačke?

Eklektický štýl je založený predovšetkým na kombinácií rôznych prvkov napr. kombinácia historických, retro prvkov s modernými, minimalistickými. V obývačke zariadenej v eklektickom štýle by nemali chýbať ani kombinácie rôznych materiálov ako drevo, textil, kov či kameň. Tento štýl je postavený na spájaní predmetov, ktoré by sa spolu bežne nevyužívali a na prvý pohľad k sebe ani neladia. Okrem kombinácie retro nábytku s moderným, a kombinácií rôznych textúr a materiálov, eklektický štýl obľubuje aj spájanie rôznych (často kontrastných) farieb na vankúšoch, kobercoch či dekoráciách. Umenie v tomto štýle taktiež nesmie chýbať – obrazy, fotografie, sošky, ručne vyrobené predmety či dekorácie inšpirované rôznymi kultúrami by v eklektickej obývačke rozhodne nemali chýbať.

Obývačka v eklektickom štýle

Eklektický štýl: obývačka, ktorá spája nemožné

Eklektický štýl je často zmesou dekorácií v bohémskom štýle (kvetinové a etnické vzory), retro či vintage doplnkov (gramofón či rádio) s prvkami luxusu v zlatých, strieborných alebo bronzových farbách. Na vytvorenie kontrastu, toto všetko dopĺňajú prírodné materiály s rastlinkami v rôznych kvetináčoch. Drevená knižnica s knihami a touto zmesou dekorácií je ideálny základný prvok obývačky v eklektickom štýle. Pokiaľ chcete svoju obývačku v eklektickom štýle doladiť do dokonalosti, jednoducho skombinujte moderný gauč v odvážnej farbe s vintage kreslami alebo retro konferenčným stolíkom. Nezabudnite na výrazný koberec, závesy a vankúše v rôznych farbách, vzoroch a textíliách. Na stenu zaveste rôzne druhy umenia – od moderného až po klasické. Taktiež sa pohrajte s osvetlením miestnosti a zapojte do priestoru retro lampy s modernými svietidlami.

Obývačka v eklektickom štýle

Eklektický štýl ponúka neobmedzené možnosti pre kreatívne zariaďovanie interiéru, kde každý prvok môže mať svoj vlastný príbeh a jedinečný charakter. Dlažba, ktorá imituje drevo či kameň v tmavých odtieňoch, poskytuje pevný základ pre hravé kombinácie nábytku, dekorácií a farebných doplnkov. Ak sa rozhodnete pre eklektický štýl vo svojej obývačke, nebojte sa experimentovať, spájať zdanlivo nespojiteľné a vytvoriť priestor, ktorý bude odzrkadľovať vašu osobnosť a zároveň vyžarovať nezameniteľný šarm.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December