Veľkoformátová dlažba v interiéri – plusy a mínusy veľkoplošnej dlažby

person : Patrícia Fides list : Trendy a dizajnové riešenia : favorite Zobrazenia: 112
Veľkoformátová dlažba v interiéri – plusy a mínusy veľkoplošnej dlažby

Veľkoformátová dlažba v interiéri je v posledných rokoch čoraz populárnejšia. Používa sa najmä v moderných a minimalistických interiéroch, kde pôsobí skutočne impozantne. Jej elegantný vzhľad a mnohé praktické vlastnosti oslovujú architektov, dizajnérov, no hlavne majiteľov nehnuteľností. Avšak, rovnako ako pri každom materiáli, aj veľkoplošná dlažba v interiéri má svoje výhody a nevýhody. V tomto článku si podrobne rozoberieme, aké sú jej hlavné plusy a mínusy.

Výhody veľkoformátovej dlažby v interiéri:

Vynikajúci vzhľad – veľkoformátová dlažba prináša do interiéru elegantný vzhľad. Plochy pôsobia veľmi celistvo a kompaktne, čo vyzerá skutočne famózne. Čím väčší rozmer, tým menej škár, ktoré narúšajú celkový vzhľad dlaždíc. Vďaka veľkým formátom pôsobia podlahy či steny jednoliato.

Optické zväčšenie priestoru – vďaka veľkým rozmerom sa javí interiér väčší a priestrannejší. Škár je totiž minimum, a teda nenarúšajú celkový vzhľad. Takýto jednoliaty povrch je obzvlášť vítaný v menších priestoroch, kde ilúzia väčšieho priestoru dokáže skutočne pomôcť.

Jednoduchá údržba – čím menej škár, tým menej čistenia. To platí aj o veľkoplošnej dlažbe v interiéri. Vďaka veľkým rozmerom na podlahách či stenách vzniká minimum škár, kde by sa mohla usádzať špina a nečistoty príp. vznikať plesne. Práve škáry sú totiž náročnejšie na údržbu ako samotná kachlička.

Rýchla pokládka veľkoformátovej dlažby – rovnako platí, že čím väčší rozmer, tým menej kusov je potrebných na obloženie stien či podlahy. Celková pokládka dlažieb by mala byť preto rýchlejšia ako ukladanie veľkého množstva maličkých obkladačiek.

Trvácnosť, pevnosť a odolnosť – dlažby vyrobené z gresu vo všeobecnosti majú vynikajúce technické vlastnosti. Sú skutočne pevné a odolné, vďaka čomu vydržia v interiéri skutočne dlho bez akýchkoľvek kompromisov. Navyše sú kompatibilné s podlahovým kúrením.

Veľkoformátová dlažba v interiéri detskej izby

Nevýhody veľkoformátovej dlažby v interiéri:

Vyššia cena aj vyššie náklady – veľkoformátová dlažba je skutočne drahšia ako kachličky v menších rozmeroch. Zároveň, aj pokládka takejto dlažby bude finančne náročnejšia, pretože profesionálny obkladač potrebuje iné nástroje a rezačky ako pri pokládke malých rozmerov.

Náročnejšia pokládka – pokládka veľkoplošnej dlažby v interiéri nie je celkom jednoduchá. Vyžaduje si skutočného odborníka, možno aj celý tím odborníkov, pokiaľ sa jedná o skutočne obrovské formáty dlažieb. Zároveň, treba zvážiť, či nebude problém dostať do interiéru (napr. do bytu) veľkoformátové dlažby (tu hovoríme už o rozmeroch 120x280 cm či 160x320 cm).

Vyššie náklady na dopravu – pri veľkoformátových dlažbách sa väčšinou prepravné náklady oceňujú zvlášť. Takéto dlaždice totiž bývajú zabalené v špeciálnych prepravných boxoch, veľkoplošné dlažby sú skutočne ťažké a proces prepravy je zložitejší ako u menších formátoch.

Riziko poškodenia – pochopiteľne, pokiaľ hovoríme o skutočne veľkých formátoch, riziko poškodenia je tu vyššie ako u maličkých kachličkách. Dlaždice sú totiž ťažšie, pričom je aj zložitejšie ich uchopiť. Pri pokládke veľkoformátových dlažieb je preto potrebný celý tím obkladačov.

Dlhšie dodacie lehoty – veľkoplošné dlažby nie sú bežne predávanými produktami, takže sa zvyčajne dovážajú na objednávku. Zároveň, ani vo fabrikách sa nejedná o produkt, z ktorého by mali vyrobených tisícky metrov. Aj výrobné fabriky sa orientujú na tie najpredávanejšie formáty. Dodacia lehota tak môže pokojne presiahnuť mesiac či dva. Ak teda túžite po skutočných veľkoformátoch, vyberte si ho už dnes!

Veľkoformátová dlažba v interiéri spálne

Veľkoformátová dlažba ponúka mnoho výhod, ktoré z nej robia atraktívnu voľbu pre moderné interiéry. Jej nádherný vzhľad, odolnosť a jednoduchá údržba sú veľkými lákadlami. Na druhej strane, vyššie náklady a náročná inštalácia môžu byť pre niektorých prekážkou. Pri rozhodovaní, či použiť veľkoformátovú dlažbu v interiéri, je dôležité zvážiť všetky plusy a mínusy a konzultovať toto rozhodnutie s odborníkmi, aby ste mali čo najviac informácií a dosiahli čo najlepší výsledok. Napriek svojim nevýhodám, veľkoplošná dlažba v interiéri zostáva symbolom luxusu a moderného dizajnu, ktorý dokáže premeniť každý interiér na exkluzívny a štýlový priestor.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December